ישנן עשרות מחלות הפוגעות בציפורניים שניתן למנוע מבעוד מועד על ידי הקפדה על מספר כללים בסיסיים שיחסכו כאבים מיותרים בציפורניים, אבחון מעבדה ארוך עד לזיהוי המחלה ממנה אתם סובלים (בדרך כלל בדיקת תרבית), בזבוז זמן מיותר לאיתור רופא או מכון מתאים שיצליח להבריא את הציפורניים, עלות כספית לא מבוטלת שצריך להוציא על טיפולים ועוד. החדשות הטובות הן שניתן למנוע בקלות יחסית בעיות ומחלות ציפורניים על ידי מספר פעולות קבועות המבוצעות בבית כגון שמירה על לחות הציפורניים, נטילת כמוסות המכילות חומצת אמינו-ציסטאין, צמצום השימוש במוצרים כימיים, חידוש הקרטין שמגן ומזין את הציפורן, מניקור ועוד. קראו בהמשך איך בדיוק שומרים על הציפורניים.
צמצום הבעיות והמחלות בציפורניים יכול להתקיים תוך שמירה על מספר כללים בסיסיים כגון מניקור, צריכת חומצת אמינו ציסטאין, חידוש הקרטין ועוד. אם בכל זאת הציפורניים נפגעו, חשוב לאבחן ולקבוע את סוג הזיהום שנוצר בהן. התייעצו עם המומחים שלנו שיודעים לאבחן ולטפל בכל מחלת ציפורניים. עשו זאת עכשיו.
אחד הגורמים המשפיעים על חוזק הציפורניים היא הלחות. הציפורן בנויה מתאים המסודרים כמו חומת לבנים. בתוך התאים ישנם פרוטאינים, ותפקידם לאחד את הציפורן בצורה חזקה וצפופה. ישנו מיתוס נפוץ שאומר כי כמות הסידן בציפורן משפיעה על חוזקתה, אך למעשה קיים מעט מאוד סידן בציפורן, והחוזק אינו תלוי בתכולת המינרלים.
חשוב להבין כי חוזק הציפורניים מושפע מהלחות בהן, הקובעת אם הציפורן תהיה קשה או רכה. הטיפול בציפורניים הופך לקל יותר כאשר הציפורניים רכות שכן הן ניתנות לחיתוך בקלות. בשהייה ממושכת בבריכת שחייה לדוגמה, ניתן לראות כי הציפורניים הופכות להיות רכות וגמישות יותר.
כאשר הציפורניים יבשות, הן מאבדות ברק, נשברות ומתבקעות בקלות. על מנת לשמור על לחות בציפורניים, קיימים קרמים מיוחדים שמונעים יובש. ישנם גורמים המחלישים את החומר השומר על תאי הציפורן מאוחדים, וכך הציפורניים הופכות להיות שבירות. הגורמים המחלישים את הציפורניים הם שינוי בלחות ויובש, חומרי ניקוי והמסה, שימוש מוגבר בחומרים להורדת ציפוי הלקה ועוד. יש להימנע ככל הניתן מחומרים ממיסים.
גורם נוסף המשפיע על חוזק הציפורניים הוא הרכבם. הוכח מחקרית כי צריכת חומצת אמינו-ציסטאין, הנמצאת בכמוסות “סבובליס” (Sebovalis), כמוסות “ססקבל” (Seskavel), או חומצות אמינו-גפרית (Natupel Cápsulas), תורמים להיווצרות קרטין בציפורניים. הקרטין גורם להגברת קושיות הציפורן, ותורם לחוזקתה. נהוג היה לחשוב כי ג׳לטין מכיל חומצת אמינו-ציסטאין, אך למעשה הג׳לטין מכיל מעט מאוד אמינו-ציסטאין, ובנוסף לכך, אין מחקר המעיד על כך שהוא מחזק את הציפורן.
הציפורניים עלולות להינזק מחומרים כימיים שונים, שכדאי להימנע ממגע אתם. השימוש בכפפות להגנה על הציפורניים ממים, חומרים כימיים ומכות, יימנע מצבים מיותרים, הדורשים טיפול. מוצרי קוסמטיקה לציפורניים הם בטוחים, כל עוד משתמשים בהם על פי הוראות יצרן. השימוש בחומר להסרת ציפוי לקה (אצטון) מומלץ רק לאחר עשרה ימים מהציפוי. החומר להסרת ציפוי הלקה הוא מאוד אגרסיבי, ושימוש רב מידי בו מחליש את הציפורן. קיימת אלרגיה אצל אנשים מסוימים לחומרי ציפוי, צבע, ודבק לציפורניים.
אלרגיה למוצרים קוסמטיים לציפורניים עלולה לגרום להתפרצויות קשות בעפעפיים, בפנים ובצוואר. תגובות אלרגיות חמורות עלולות לגרום להתפרצות מסביב לציפורניים, לנתק הציפורן ממיטתה (Onycholysis), ובמקרים חמורים לאבדן הציפורן. הציפורניים הן חלק עמיד וקשה בגוף, אך ציפורן עלולה להישבר ולהתבקע כאשר תנאי הטיפול בה ירודים. עם השימוש בחומרים כימיים כמו חומרי ניקוי, וציפויי ציפורניים אסתטיים, נגרמת פגיעה מסוימת בציפורן. חשוב להפחית את תדירות השימוש בחומרים אלו על מנת לתת לציפורן זמן להתחדש. עבודות כפיים, גורמים סביבתיים, וחוסר במינרלים בגוף גורמים אף הם לפגיעה במבנה הציפורניים.
חיזוק הציפורן יכול למנוע מצבים בה היא נשברת בקלות, וניתן לבצע זאת על ידי שימוש בנוסחאות מיוחדות לחידוש קרטין (הפרוטאין שאחראי לבניית הציפורן). שימוש יומיומי במשחות המכילות קרטין, כמו Triconails, מחזק את הציפורניים כנגד סדיקה ושבירה. קיימים מזונות ותוספי מזון, המכילים חומצת אמינו (כמו סיסטינה ומטיונינה) המחזקות את מבנה הציפורן. מזונות ותוספי מזון, העשירים בחומצות אמינו, מומלצים לצריכה יומית לאנשים הסובלים מציפורניים שבריריות. בנוסף לטיפוח חשוב להגן על הציפורן ולהימנע מפגיעה בציפויים הטבעיים של הציפורניים. ציפויים סינתטיים המכילים טולואן, פורמלין, וקמפור מחלישים את מבנה הציפורן.
מניקור הוא טיפול שעוזר לשמור על בריאות ושלמות הציפורניים. טיפול מניקור כולל: ניקיון, הכנת הציפורן, וציפויה. בתחילת הטיפול מסירים ציפוי מלאכותי עם צמר גפן ספוג במסיר לקה איכותי. לאחר מכן משייפים את הציפורן ומקנים לה צורה מתאימה, כך שבמהלך גדילתה היא לא תחדור את ה״בשר״ ותגרום לתופעת הציפורן החודרנית. ממשיכים לעבר הקוטיקולה (העור מסביב לציפורן) - מורחים קרם מיוחד לקוטיקולה (אלקלי נוזלי או תמיסת קרם) ומעסים. בשלב הבא דוחפים את הקוטיקולה בזהירות כלפי פנים בעזרת קיסם מיוחד ובכדי לתת צורה לציפורן. לאחר מכן טובלים את האצבעות במים פושרים שמסירים את המוצר. אין לחתוך את הקוטיקולה ויש לאפשר לה לגדול ולהיבנות!
בהמשך הטיפול מורחים משחות המכילות קרטין, המעודדות צמיחה בריאה של הציפורן. מעסים את המקום עד שהחומר נספג כולו. בצורה זו הציפורן תשמור על גמישות ועמידות לאורך זמן. לסיום, משתמשים בחומר שמקשה ציפורניים. שכבה אחת דורשת שלוש מריחות, הראשונה במרכז, ולאחר מכן, בשני הצדדים, מהבסיס עד לקצה הציפורן. כדי להשיג תוצאה טובה אפשר למרוח תחילה שכבה אחת, ולאחר מכן, למרוח עוד שכבה נוספת, כאשר השכבה הראשונה התייבשה. היכנסו למאמר מקיף אודות פדיקור רפואי.