הסרה כירורגית של הציפורן יכולה להתבצע עקב פטרת ציפורניים חמורה או כתוצאה מפטרת שחוזרת על עצמה פעמים נוספות לאחר טיפול שלא הצליח. אפשר להוציא את כל הציפורן (בִּתּוּק) או רק חלק ממנה (הַטְרָיָה - הוצאת החלק שניזוק). הוצאת הציפורן מונעת זיהום, מפחיתה כאבים מציפורן חודרנית ועוזרת לריפוי ציפורן פגועה. את הסרת הציפורן ניתן לבצע בקליניקה או בכל מרכז רפואי אחר בעזרת ציוד מתאים.
במהלך הניתוח הרופא יזריק לאצבע הנגועה חומר הרדמה מקומי למניעת כאבים, ירפה את העור מסביב לציפורן ויפריד את הציפורן מהעור בעזרת מכשיר מיוחד. במידה ורק חלק מהציפורן נפגע, הרופא יסיר רק את החלק הנגוע.
במקרים חמורים במיוחד של זיהום פטרייתי כרוני חמור, וכאשר רוצים למנוע זיהום חוזר, אפשר למנוע את גדילת הציפורן על ידי הריסת שורש הציפורן באמצעות חומר כימי שנמרח מסביב לציפורן שנעקרה. בסיום ההליך מורחים משחה אנטיביוטית על הפצע וחובשים אותו. עקירת הציפורן מאפשרת טיפול יעיל נגד פטריות ומגבירה את הסיכוי שהזיהום ירפא לחלוטין.
סובלים מפטרת ציפורניים חמורה או מפטרת שחוזרת על עצמה? התייעצו עם המומחים שלנו שידעו כיצד לאבחן היטב וידעו כמובן איך לטפל בתופעה במגוון שיטות מתקדמות. התייעצו עם המכונים המובילים בישראל, עשו זאת עכשיו
כדי לבצע ניתוח ציפורניים מוצלח, דרושה הבנה מקיפה באנטומיה ובפיזיולוגיה של הציפורן. הכרת שני נתיבי האספקה, אחת במערכת כלי הדם והשנייה במערכת העצבים במכלול הציפורן, והתפקידים והיחס בין כל מרכיב ומרכיב ביחידת הציפורן חשובים במיוחד. עוקר הציפורניים חייב להכיר את פתולוגיות (מחלות) הציפורן ולהיות מעורה בטכניקות הניתוח שמצריך הרדמה ומכשור ייעודי. הרופא חייב כמובן להעריך ולאבחן היטב את המצב, לדעת לטפל בסיבוכים שעלולים להתפתח וכמובן עליו לעזור לפצע להחלים היטב לאחר הניתוח. כל אלו יבטיחו למטופל מינימום אי נוחות, שביעות רצון מרבית והצלחה אופטימלית מהניתוח.
הפעולה מתחילה בהרדמת המקום בדרך כלל על ידי לידוקאין בריכוז של 1% עד 2% שמשך השפעתו הוא כשעתיים, ההרדמה מבוצעת בעזרת מחט המוחדרת כס״מ מתחת לציפורן ובזווית של 45 מעלות לכוון הציפורן. זריקת ההרדמה מבוצעת בעדינות מרבית וזאת כדי למנוע אי נוחות. לאחר מכן אפשר להשלים את ההרדמה עם זריקות בכפל הצדדי של הציפורן כדי להבטיח שהחלק הקדמי באצבע יהיה מורדם. הרופא יקשור סרט גמיש (חוסם עורקים) מסביב לבסיס האצבע כדי לחסום את זרימת הדם, החסימה עוזרת להפחית דימום. לאחר מכן מבוצע חתך בעור שליד הציפורן. בשלב הזה מניחים מכשיר מיוחד ושטוח מתחת לציפורן שמפריד אותה ומרים אותה מהעור.
במידה ורוצים להסיר רק חלק מהציפורן משתמשים במספריים לחיתוך הציפורן, כמו כן מסירים כל רקמה שניזוקה בצידי הציפורן. שורש הציפורן שצבעו חיוור או לבן, נמצא בבסיס הציפורן וחלקו הגדול אינו נראה כלל שכן הוא נמצא מתחת לעור. במידה וצריך להסיר את השורש, הרופא יבצע חתך נוסף בעור לאחריו ישנן מספר אפשרויות להסרת שורש הציפורן בהן: שימוש בזרם חשמלי, אלומת לייזר או בעזרת חומר כימי מיוחד. את החתך לאחר מכן סוגרים בעזרת תפרים או רצועות מגע נדבקות. בשלב הבא אפשר להעביר את הציפורן לבדיקות מעבדה שיקבעו בדיוק את המקור הזיהומי כך שניתן יהיה להתאים תרופות ספציפיות שיקטלו את החיידקים באצבע עוד לפני שחובשים את המקום בתחבושת לחץ. התחבושת תישאר על האצבע הנקיה ותוחלף מדי פעם עד להחלמת המקום.
אם הניתוח בוצע בחדר ניתוח אמבולטורי, המטופל יועבר לחדר התאוששות. את היד או את הרגל צריך להרים ולהניח על כרית על מנת שכמה שפחות דם יגיע לאזור האצבע. אסור לקום מהמיטה ללא אישור הרופא. לאחר קבלת האישור ובדיקת המקום אפשר לחזור הביתה. חשוב לנוח מספר ימים עד להחלמה מלאה. חשוב להדגיש, הפצע שנשאר לאחר עקירת הציפורן עלול להזדהם, וכדי לצמצם את הסיכון לזיהום צריך לשמור את האזור נקי ויבש, חשוב גם למלא אחר הוראות הרופא ולמרוח משחות אנטיביוטיות בהתאם להוראותיו. לא מומלץ לעמוד לאורך זמן או לצאת להליכה ממושכת, את כל הפעולות הללו צריך להשהות למשך מספר ימים. מומלץ גם להשתמש בסנדלים או בנעליים פתוחות או רכות כדי לא לפגוע בפצע. צריך להגן על המקום עם תחבושות לפחות למשך שבועיים, פעולות מסוימות שעלולות לגרום לטראומה ישירה צריך לדחות עד להחלמה מלאה.
מבצעים עקירה ללא ניתוח כדי לטפל בזיהום חמור הנובע מפטרת או כאשר הציפורן גדלה באופן לא נורמלי. מטרת העקירה או המסת הציפורן היא להביא לגדילת ציפורן חדשה ובריאה. המסת ציפורן המבוצעת בתהליך כימי ללא כאבים מסירה רק את החלק הנגוע בציפורן ולא את החלק הבריא.
התהליך מתבצע במרפאה כאשר ניתן להסיר את כל הציפורן (כאשר היא כולה נגועה) או רק חלק ממנה. ההליך מתחיל בהנחת רצועות בד דביקה על העור הבריא מסביב לציפורן הנגועה. לאחר מכן מורחים ישירות על משטח הציפורן משחת אוריאה בריכוז גבוה ומכסים את האזור בפלסטיק וסרט הדבקה. משחת האוריאה ממיסה את הציפורן תוך 7 עד 10 ימים. בזמן הזה צריך להקפיד שגם הציפורן וגם התחבושת תהיה יבשה. לאחר שהציפורן התרככה, מסירים אותה או מה שנותר ממנה מתוך מיטת הציפורן בשליפה או חותכים את החלק הנגוע שלה בהתאם למקרה.
השטח שנחשף חייב להיות יבש. לאחר כשבועיים המקום מחלים והציפורן מתחילה לצמוח. הציפורן ביד צומחת תוך 6 חודשים, הציפורן ברגל צומחת תוך שנה עד שנה וחצי.