פטרת ציפורניים היא מחלה נפוצה שאחראית על יותר ממחצית המקרים של פגיעה ועיוות הציפורניים. בכ -70% מהמקרים, מקור הזיהום בציפורניים מגיע מפטריות דרמטופיטיים (מיוונית דרמוס שפירושו - עור ופיטו שפירושו - צמח) שעלולות להשפיע גם על העור והשיער. הדרמטופיטיים (Dermatophyte) הנפוצים שגורמים לפטרת בציפורניים הם: טריכופיטון רוברום, Epidermophyton floccosum, טריכופיטון מנטגרופיטס ופטרייה פחות נפוצה שנקראת מיקרוספורום. פטרת בציפורניים עשויה גם להופיע כתוצאה מזיהום שנגרם משמרים (קנדידה) ומפטריות סיביות שאינן צמחיות (עֹבֶשׁ).
למרות שהטיפול בתרופות, תכשירים, קרמים ומשחות יעיל בחלק מהמקרים, ההמלצה היא לשלב בין טיפול תרופתי לבין שימוש במכשירים מבוססי אור שקוטלים את הפטרייה לחלוטין. התייעצו עם המכונים המובילים בישראל שיצליחו להעלים את הפטרת שלכם לחלוטין. עשו זאת עכשיו!
הטיפול הקליני בפטרת קשה ברוב המקרים ונובע ממספר סיבות כאשר הסיבה הראשונה היא אבחון התופעה ממנה אתם סובלים. האבחון מחייב תחילה שלילת מחלות עור או מחלות מערכתיות שונות שעלולות להשפיע על הציפורניים באופן דומה להשפעת הפטרת ולכן מומלץ לעבור בדיקה מיקרו-ביולוגית שתקבע, האם הזיהום אכן נובע מהפטרייה. לרוע המזל, גם הבדיקות הללו אינן מדויקות לחלוטין ובמקרים בודדים האבחנה שתתקבל עשויה להיות שגויה על כל המשתמע מכך.
הקושי בטיפול בא לידי ביטוי גם בתופעות לוואי שגורמות התרופות המקובלות לטיפול בפטרת כולל האינטראקציות שעשויות להיות להן עם תרופות אחרות, לזה צריך להוסיף את אלמנט הזמן המצריך מהמטופל ליטול תרופות לאורך חודשים רבים וגם את העובדה שהתרופות לא מצליחות להכחיד בחלק מהמקרים את הפטרת לחלוטין וכך מצטיירת לה תמונה לא פשוטה בכלל. מכל מקום, פטרת ציפורניים בידיים וברגליים היא פתולוגיה שפירה שנתונה לסיבוכים, האבחון והטיפול בה אינם בהכרח קלים והיא מצריכה השגחה רציפה ונקיטת פעולות מצד המטפל כדי להטיב עם הריפוי ולמנוע את הישנות המחלה.
בשנים האחרונות חל זינוק חד במספר חולי הפטרת בעולם שפוגעת יותר בגברים מנשים ונפוצה יותר במבוגרים (כנראה בגלל הנסיגה בצמיחת הציפורן, עיוות הרגליים ותדירויות גדולות יותר של טראומות זעירות עקב שינוי ההליכה). את הזינוק במספר החולים במחלה אפשר ליחס לגורמים שונים כמו חשיפה לפטריות פָּתוֹגֶנִיות (מחוללי מחלות) במתקני ספורט ונופש שצצו כמו פטריות לאחר הגשם בכל קרן רחוב, הזדקנות האוכלוסייה, גידול במספר חולי הסוכרת, עליה במספר האנשים שסובלים ממחלות שמחלישות את המערכת החיסונית ועוד.
כמו בכל זיהום, צריך שיהיה מקור להידבקות ואזור שנוטה לסבול מזיהום (במקרה שלנו ציפורניים). בדרך כלל ההדבקה מפטריות הדרמטופיטיים מגיעה מהרצפה (גיאופילים), מהאדם (אנטרופיליים) או מהבהמה (זואופיליים). אורגניזם אלו מתרבים בעיקר במקומות לחים וחמים ולכן זו גם הסיבה שבישראל, הרבה יותר מאשר מקומות אחרים על פני הגלובוס המחלה שכיחה במיוחד. מקום אידאלי לאותם אורגניזם יכול להופיע בבריכות השחייה, במקלחות ובמלתחות. המשותף לכולם היא רצפה לחה בה מקננות הפטריות שגורמות לזיהום פטרייתי בציפורני הרגליים והידיים.
פטרת ציפורניים היא מחלה שלרוב מופיעה ללא סימפטומים, אם כי במקרים מסוימים יכולים להרגיש בהפרעות או בכאב חד כאשר קוצצים ציפורניים או במהלך פעילות גופנית. פטרת ציפורניים רואים כאַטְרוֹפְיָה (ניוון כתוצאה ממחלה) בציפורן או בשינוי המראה הנורמלי של ציפורן אחת או יותר ברגליים או בידיים. הציפורניים ברגליים נדבקות במחלה בתדירות גבוהה יותר מאשר הידיים כאשר האחרונות נדבקות לרוב במקביל לרגליים. במצב נורמלי, המחלה פוגעת בו זמנית במספר ציפורניים. מבחינים בפטרת כשהציפורן מתנתקת מבסיסה (תופעה שנקראת Hyperkeratosis) או כשהיא גדלה עם נשירת קשקשים בתת הציפורן (Onycholysis) וגם כאשר צבע הציפורן הופך לצהוב ירקרק עד חום שחור. את הפטרת בציפורניים מחלקים לשלושה דפוסים שקשורים לדרך בה חדרה הפטרייה לאצבעות:
רחוק ואנכי מבסיס תת הציפורן - דפוס רחוק ואנכי מבסיס תת הציפורן היא הצורה הרגילה יותר שבה חדירת הפטרייה מתרחשת עקב החלל שנמצא בחלק הרחוק או הקיצוני של הציפורן.
צורה שטחית לבנה - צורה שטחית לבנה היכן שנוצרת חדירה ישירה בציפורן בדרך כלל על ידי פטרייה בשם מנטגרופיטס.
קרוב לבסיס הציפורן - דפוס שקרוב לבסיס הציפורן עם חדירה ישירה לקפל תת הציפורן (פוגעת בעיקר באנשים שסובלים ממחלות שמחלישות את המערכת החיסונית). צורות אלו עלולות להגיע לשלבים מתקדמים יותר עד להרס מוחלט של הציפורן.
זיהום הציפורניים משמרים (קנדידה) מתבטא בצורת דלקת כרונית בעור מסביב לציפורניים באצבעות הידיים. צורת הציפורן עשויה להיות מחורצת, בצבע צהוב והיא אף עלולה להתנתק ממצע הציפורן. זיהום מסוג זה נפוץ יותר אצל נשים שעובדות עם מים ומוצרי מזון, היות והלחות הרבה מעודדת את התרבות השמרים.
האבחון שמבוצע הוא בדרך כלל קליני, אך מומלץ שתעברו גם בדיקות מִיקוֹלוֹגְיָות (מדע לחקר הפטריות) שיאבחנו במדויק את סוג הפטרייה. לוקחים דגימה מהציפורן, עדיף עם קשקשים או פתיתים שנמצאים בחלק הנגוע ביותר. את הדגימה שולחים למעבדה שעורכת שתי בדיקות שונות. בראשונה מבוצעת התבוננות ישירה בקשקשים תחת מיקרוסקופ אופטי, לאחר שמשרים את הדגימה בהִידְרוֹקְסִיד (בָּסִיס) אַשְׁלְגָּן סימן כימי (KOH) בריכוז של 20 עד 30%, שהוא החומר שמפריד את הקרטין (פרוטאין סיבי שנמצא בציפורניים). בבדיקה המיקרוסקופית אפשר להבחין באלמנטים הנגועים בפטריות. בדיקה זו מאפשרת אבחון מיידי של פטרת וגם הבחנה בין הדרמטופיטיים לשמרים (קנדידה), אך אין היא יכולה לזהות במדויק את סוג הפטרייה שגורם לזיהום. לאחר מכן מבצעים בדיקת תרביות לפטרייה. במקרה של דרמטופיטים צריך להמתין לפחות שבועיים, כאשר נוצר גידול, בדיקת מושבת הפטרייה בעזרת המיקרוסקופ תאפשר זיהוי של סוג הפטרייה והזן שגורם לזיהום.
כדי למנוע פטרת ציפורניים בעיקר בקבוצות סיכון (עבודה שחייבים לנעול בה נעל גבוהה וסגורה, רחצה במקלחות ובמלתחות ציבוריות וכדומה), צריך לנקוט בצעדי מניעה אישיים וסביבתיים. האמצעים הסביבתיים כוללים מניעת הצטברות מים ברצפת המקלחת הציבורית, כמו הקניית שיפוע למרצפות כך שהמים יתנקזו באופן מלא, אין לרחוץ במקומות בהן הרצפה עשויה מעץ ומומלץ לחטא היטב את הרצפה במקלחות. האמצעים האישיים כוללים טיפולים יום יומיים ברגליים למניעת זיהום משני בציפורניים וזאת על ידי היגיינה טובה לרגל הכוללת ייבוש מלא של הרגליים לאחר מקלחת. ניתן גם להשתמש באבקה פְּרוֹפִילַקְטִית (שמונעת מחלות) נגד פטריות ברגליים או במשחת טרבינפין לרגל. שימוש תקופתי בלק נגד פטרת בציפורן יכול למנוע את התהוות הפטרת, אך יעילותו אינה מאומתת סופית ודרושים מחקרים נוספים שיאשרו ויאמתו את השימוש בלק.
מטרת הטיפול בפטרת ציפורניים היא ריפוי הפטרייה ולאחר מכן החלמה קלינית של הציפורן. ידוע שהציפורן גדלה באיטיות (0.1 מ״מ ליום בציפורני הידיים ו- 0.03 עד 0.05 מ״מ ליום בציפורני הרגליים), ולכן יחלוף זמן רב עד שהציפורניים יגדלו ויבריאו כראוי. כדי לדעת אם הפטרייה הוכחדה סופית, צריך לשלול אותה במבחן (KOH) ובמדגרה. פטרת ציפורניים קלה, מטופלת באמצעות מריחת לק שמכיל תרופות כגון Amorolfin ו - Ciclopirox olamine. ניתן גם לבצע ביתוק כימי (משחות לקרטין) או לטפל כירורגית בציפורן הנגועה.
כאשר המקום הנגוע בציפורן הוא אופקי או קרוב לשורש ויותר מציפורן אחת נגועה, הטיפול המועדף יהיה באמצעות תרופות אנטי-פטרייתיות הניתנות בבליעה כמו טרבינפין איטרקונאזול או פלוקונאזול למשך 4 עד 6 חודשים ויש לקחת בחשבון שלתרופות אלו יש אינטראקציות חזקות ושליליות עם תרופות אחרות. במקרים נדירים התרופות הללו עלולות להוביל לשינויים ביו-כימיים בכבד, ולכן מומלץ גם על ביצוע בדיקות אנליטיות. הטיפול בתרופות מצריך השגחה רפואית אולם חשוב להדגיש כי ברוב המקרים בסופו של יום הטיפול לא יצליח והתופעה עלולה לחזור מחדש.
הטיפול הטוב ביותר כיום לפטרת ציפורניים בידיים ו/או ברגליים מבוצע על ידי שימוש במכשירי לייזר או קרן אור ipl. הטיפול במכשירים מבוססי אור מיועד גם למטופלים שאינם יכולים לנטול תרופות (באי ספיקת כבד למשל). שיעור ההצלחה שנצפה במערכות מתקדמות שמבוססות על אור הוא גבוה מאוד ושואף ל - 90%! הרשמו עכשיו לקבלת הצעת מחיר ומידע משלים ע״י מיטב המכונים המובילים בישראל שגם יעניקו לכם תעודת אחריות למשך 7 שנים על הטיפול בלייזר, עשו זאת עכשיו ע״י מילוי טופס צור קשר קצר באתר וחסלו את פטרת הציפורניים ברגליים ובידיים לצמיתות.
טיפול לייזר לפטרת - הטיפול בפטרת הציפורניים מבוצע עם מכשיר לייזר בעל אורך גל של 1064 נ״מ שמשגר אנרגיית אור דרך הציפורן שעוקר את הפטרייה ומאפשר את צמיחת הציפורן וזאת במספר טיפולים מועט וללא תופעות לוואי. קראו עוד ובהרחבה על טיפולי לייזר נגד פטרת.
טיפול IPL לפטרת - ה- ipl הוא מכשיר המשגר קרן אור בעלת אורך גל בטווח ייחודי (530 נ״מ - 1100 נ״מ) עם זמן פעימה נמוך מזמן רגיעה מחום (Thermal relaxation time (TRT שמנטרל את הפטרייה על ידי שוק תרמי. קראו איך מעלימים פטריות בטיפול ipl, כיצד פועלים המכשירים המתקדמים וגם למי זה עשוי להתאים
תרופות נגד פטריות - למיסיל (Terbinafin), נחשבת לתרופה היעילה ביותר לטיפול בפטרת ציפורניים אולם עלולות להופיע עם השימוש בה תופעות לוואי קשות. קראו עוד על למיסיל, ספורנוקס (תרופה שהורגת את הפטרייה וחוסמת את התפשטותה) ודיפלוקאן שנחשבת לפחות יעילה ועל תרופות נוספות להכחדת הפטרייה. היכנסו למאמר תרופות לטיפול בפטרת הציפורניים.
תרופות סבתא - תרופות טבעיות ביתיות (“תרופות סבתא״) נמצאו יעילות לסוגים שונים של פטריות. חלק מהתרופות הביתיות שיפרו את המצב, אך במצבים לא פשוטים יש לפנות לסיוע רפואי. קראו כיצד חומץ תפוחים, שום, טיפול במלח, מיץ לימון, שמן קיקיון, עלי לענה (Artemisia), סודה לשתייה, תִּימִין, לבנדר ועוד תרופות סבתא עשויים לעזור נגד הפטריות. לכניסה למאמר פטרת ציפורניים ותרופות סבתא.