לכתמים הלבנים שמופיעים על הציפורניים קוראים בלעז - Leukonychia, מעט יודעים עליהם והמיתוסים שנקשרו סביבם לא מעטים. רבים לדוגמה חושבים כי ציפורניים לבנות נובעות עקב מחסור בסידן אולם כפי שתיווכחו בהמשך מדובר בטעות. ציפורניים לבנות הן מצב חריג שתואר לראשונה עוד בשנת 1919 על ידי הפיזיקאי הגרמני ר.א מס (R.A. Mees) שטען בזמנו כי הרעלה מארסן (גז דליק ורעיל ביותר) גורמת לציפורניים להלבין. הציפורן היא שכבה דקה ושקופה למחצה בצבע ורדרד שתפקידה להגן על הרקמות באצבעות. שינוי בצבע ועיוותים בציפורן עשויים להיגרם כתוצאה של מחלת עור כלשהי, מחלות מערכתיות, פגיעות, זיהום מפטרייה, טיפול תרופתי, חומרים כימיים שבאים במגע עם הציפורן ומהרעלה. צבע הציפורן עשוי להשתנות ללבן, צהוב, חום, סגול או שחור. שינוי הצבע הכרומטי הנפוץ ביותר בציפורניים הוא השינוי לצבע לבן ומתחיל מהלבנת הציפורן כולה ועד לנקודות לבנות.
סובלים מציפורניים לבנות? דעו שקודם כל מראה ציפורניים בעייתי עשוי להיגרם כתוצאה ממצב בריאותי שלאו דווקא קשור ישירות לציפורניים. התייעצו עם המכונים המובילים בישראל שיוכלו לאבחן היטב את הבעיה ואף יציעו טיפול מתאים שיעלים ציפורן לבנה. עשו זאת עכשיו!
כאשר חלק ניכר של משטח הציפורן הופך ללבן, קרוב לוודאי כי הסיבות לכך הן זיהום מפטרייה או אספקת דם לקויה למיטת הציפורן, תופעה שמוכרת בשם ״ציפורני טרי״ (Terry’s Nails). תופעת ציפורני טרי באה לידי ביטוי בציפורניים לבנות עם קצוות ורודים וכהים שעשויים להצביע על קשת רחבה של מחלות ובעיות כגון: שחמת הכבד (כ- 80% מחולי השחמת יפתחו ציפורני טרי), אי ספיקת לב, כבד או ריאות, סוכרת, אנמיה (חוסר בברזל), בעיות בבלוטת התריס שמייצרת יותר הורמונים וכתוצאה מתת תזונה.
כתמים לבנים שחוצים את הציפורניים נגרמים בעיקר לאחר טראומות קטנות במשתית הציפורן (המקום בו נולדת הציפורן). תפקוד לקוי של המשתית, ביחד עם דפוסים שונים כפי שיפורטו מיד בהמשך יכולים להשפיע על כל האצבעות. החיוורון של מיטת הציפורן יכול להעיד על אנמיה, בצקת או בעיות בכלי הדם, כל אלו מוגדרים כדפוסים ששייכים לתנאים שונים היוצרים את המצבים הבאים: ציפורן שלמה לבנה - Leukonychia totalis, ציפורן לבנה חלקית עקב שינויים במשתית הציפורן - Leukonychia partialis ,קווים לבנים החוצים את הציפורן שמצביעים על בעיות מערכתיות - Leukonychia striata, נקודות לבנות בציפורן הנגרמות בעיקר בגלל טראומה למשתית (מניקור אגרסיבי למשל) - Leukonychia punctata וכתמים לבנים לאורך הציפורן לרוב בגלל גידולים קטנים או מחלת דרייר - Longitudinal leukonychia.
ציפורניים לבנות נגרמות בעיקר בשל ליקוי כְרוֹמָטִי (של הצבע) המסווג ל-3 סוגים עיקריים: הראשון מתחיל ממשתית הציפורן, השני מתרחש כאשר הבעיה היא במיטת הציפורן והשלישי כאשר הבעיה היא חיצונית (פטרת ציפורניים למשל). חומרת הפגיעה במשטח הציפורן מקוטלגת אף היא ומוגדרת כפגיעה כללית (טוטאלית), חלקית, קווית או נקודתית. ציפורן לבנה מלאה היא תופעה תורשתית או נרכשת במהלך הזמן. במקרים נדירים היא נגרמת כתוצאה מתסמונת נדירה כמו סינדרום לאופרד וסינדרום באואר.
ציפורן לבנה נרכשת עשויה להיות אידיופטית (מקור המחלה לא ידוע) או להיגרם כתוצאה מטראומות במשתית הציפורן, חשיפה לחומרים כימיים, כימותרפיים או לתרופות אחרות ועקב מחלות מערכתיות (חצבת, התקף בשריר הלב, פלגרה - מחסור כרוני בוויטמין B3 ניאצין) ולימפומת הודג’קין. ציפורן לבנה שלמה מופיעה גם בגלל חוסר באבץ ומחלת קווסאקי. למרות שהמכניקה הפיזיו-פתולוגית של ציפורן לבנה שלמה אינה מוכרת דייה, מאמינים שהיא עשויה להיות תוצאה של קרטיזציה לא נורמלית במשטח הציפורן.
הופעת נקודות לבנות על משטח הציפורן (במיוחד אצל ילדים) הן עניין שבשגרה. הנקודות הלבנות בדרך כלל נובעות עקב טראומות זעירות במשתית, אם כי ישנן גם מחלות שיוצרות אותן. לדוגמה, נקודות לבנות נוצרות ביד הפורטת אצל גיטריסטים עקב מיקרו-טראומות בציפורן כתוצאה מפריטה על המיתרים אך היא עשויה להיווצר גם מקרטיזציה פגומה ומנוכחותם של איים קטנים קרטוהיאלין (Keratohyalin - צברים של חלבונים המעורבים בהבשלת קרטין). בכל המקרים מדובר בתופעות שאינן מזיקות.
רצועות מס - כתמים לבנים לאורך הציפורן מכונים גם רצועות מס (Mees), נובעים בעיקר עקב הרעלה מתכתית כבדה (ארסן, תַּלְיוּם) ומהפרעות מטבוליות קשות כמו במחלת הפלגרה.
ציפורניים לבנות ״חצי חצי״ - ציפורניים לבנות ״חצי חצי״ היא תופעה ששמה מעיד עליה - חצי מהציפורן לבן והחצי השני לא. ציפורניים לבנות ״חצי חצי״ נוצרות עקב שחמת, טיפול כימותרפי או נזק פיזי למשתית הציפורן. גם הרעלת ארסן, עופרת או רעלן מתכתי כבד אחר עלול לגרום לכך שחצי מהציפורן תהיה לבנה. לעתים התופעה היא תורשתית בצורת כרומוזום דומיננטי, ולעתים אפשר ליחס אותה למכה במשתית או למחלות מערכתיות. גם קרטיזציה לא מושלמת ונוכחות של איים קטנים קרטוהיאלין עשויה לגרום לציפורניים לבנות ״חצי חצי״.